Thursday, August 4, 2011

~KiSaH SoLaT TaRaWih~

saje aku nk kongsi pengalaman waktu aku kecil2 dulu bila bulan puasa...
ok aku ngaku, time aku kecil aku nakal..
malam2 bulan puasa selalu kuar jalan2..
seronok...
orang lain solat tarawih kat surau,
aku n the geng, kuar jalan2 sambil bawa lilin yang diletakkan dalam tempurung..
jadi cam lampu suluh lah kononnya..
mane nak takut dah kuar malam2 ni..
bulan puasa, semua kena ikat, jadi xde lah yang nak kacau
2 time aku kecik sampai darjah 4 atau 5, lebih kurang lah..
masuk darjah 5 or 6, aku x pasti..
aku dah belajar untuk solat tarawih kat surau..
surau dekat je ngn umah aku..
ting 1 aku da start solat kat sekolah, 
cuma hujung minggu je aku solat kat umah
skrg...

laen bebenor bila aku solat kat surau bila dah besar ni...

contohnya ary ni lah...
bila aku masuk surau kat umah aku,
aku rase, sempitnya surau..
terfikir lam hati aku..
muat ke ni..
padahal same je tempat time aku kecik dulu..
tp mase aku kecik dulu, aku rase cam luas je tmpt nk slt bg jemaah perempuan..
time2 kecik...
bila slt tarawih nk je cepat2 abes.. nk balik umah,
dah x larat, lenguh2 kaki lah..ngantuk lah.. macam2 ade..
kadang2 2, solat x habes agy.. 
da cabut lari..da x tahan...
tapi bila da besar ni..da pandai fikir.. cepat je rasenya...
bezanya perasaan time kecik ngn time besar bila slt trwih kat umah ni..
padahal imam dari aku kecik sampai besar adalah org same kat surau 2..
huhuhu....
seronoknya tiba bulan puasa dan berpuasa sama-sama ngn keluarga..
laen benor perasaan 2...
k lah sampai sini dulu..
t lah aku update lagi...

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA..
INGATLAH.

"bila kita x suke pada bulan ramadan, bulan ramadan pon x suke kat kita
tp bila kita suka pada bulan ramadan, bulan ramadah pon suke pada kita,"

oleh itu, mari lah kita mengalu-alukan kedatangan bulan ramadan..
ahlan wasahlan ya ramadhan..
so kwn2 jgn mengeluh cakap x larat puasa pada bulan ni, nanti 1 bulan kita puasa sampai habes, kita akan x larat..

3 comments:

m!Rm0_cha!yOk said...

Weeee~~... pglm mse kecik.. kngn! bezzz sgt kn... heheee..

Apih El Nino said...

Eh eh kita sama. Letak lilin dalam tempurung. Hehe. Selamat berpuasa.

b@!N said...

mirmo chaiyok: 2 lah.. mase kecik2... bes sgt2.. semua dah jadi kenangan..
Apih El Nino: hahaha, 2 lah, zaman kita je yg ade.. skrg mane nampak dah budak2 maen lilin letak lam tempurung...
pape pon yq datang blog yg x seberapa ni.. hihihi