Thursday, November 18, 2010

Raye Haji Dirumah

welcome.... welcome.... n welcome....
wah2 ary ni raye ke-2 raye korban..
pergh..
semalam hidangan utama "daging lembu"
sampai lah malam...
aku pn dah rase pening dah makan daging ni..
abes nek darah aku..
tp seb bek bukan tahap kritikal agy..
sampai malam jugak org bagi salam kat umah aku..
selama ni x penah ade org dtg umah sampai malam2,
tp semalam ade yg dtg bg salam...
kacau aku nk tgk tv..
seb bek lah aku ni bek aty, tlg bukakkan pin2..
aku je yg dgr.. yg len semua de keje masing2..
motifnya nk anta daging lembu..
aku tnye sape yg bagi..
dah lah gelap tym 2..
aku lupe nk bukak lampu luar umah aku..
x nampak muka sape...
bole je dia senyum2..
ckap amek je lah..
aku tye lagi sape bg..
bru lah dia ckp.. 
ayah wan mat guting...
oo... uncle 2.. aku kenal lah..
patut lah yg anta 2 cucu2 nya...
budak2.... hahahaha
dah lah gelap tym 2..huhu
aku x perasan lak sape..

raye pertama- rutin aku pe lagi, bgun pagi mandi nk pegi smyg raye.. dah lah aku penat baru sampai umah malam raye, aku pegi masjid 2, rase cam  nk tido je.. maklumlah letih.. pas slt sunat masjid, terus aku lelapkan mate aku smentara nk tggu smyg raye.. pas smyg raye.. aku pon nk smbg tido2 ayam aku, khutbah 2 da hilang kemana dah.. dgr2 pon sayuk2 je.... hahha, sia2 aku pegi smyg raye.. dah abes solat, terus balik, sampai umah terus sambar nasik yg ade kat dapur lapar siot.... menu=nasik minyak.. pas makan, abg2 aku semua pegi kat lembu, tlg2 org, taun ni ayah aku je amek bhgian tu korban.. yg len semua pandai makan je.. hahahaha...
ptg 2 aku g jalan2 umah mbr aku.. raye korban pon ade jalan raye ke..hihihihi, xde r ptg 2 aku da bosan, aku xtaw nak watpe, so aku g lah jalan2 umah mbr aku, seb bek lah moto de kat umah, dptlah aku nek g jalan2.. keje aku pe lagi, duk menyembang je lah ngn mbr2 aku 2.. pas duk menyembang,aku n mbr aku ni round2 1 kg... pergh lame giler x round kg aku ni.. xde r byk sgt perubahan.. besa je pon aku tgk.. cam dulu2 gak..
2 je lah rutin aku duk umah ni tuk raye pertama..lupa nk tambah 1 agy, duk men2 ngn anak sdare n tgk tv.. hihihi
k selamat tinggal.. cukuplah setakat ni aje tuk ary ni.


Monday, November 15, 2010

A2T6 dalam kenangan..

Bila aku bace n3 yg aku tulis tuk sue..
aku teringat kat kawan2 aku tym aku duk matrik lu..
A2T6 dak2 kelas aku.
camne korang semua ni..
mesti dah x ingt aku dah kan..
lame dah x berhubung, x contact..
contact pon cam 2 je..
padahal majoriti semua ade FB,
tp senyap je..
komen pon kadang2 je.. aku pon termasuk sekali lah.. hehhe
semua ade n tel aku kan..
aku still gne phone lame ye.. x ubah2..
dulu ade lah jugak yg call, miscall, msj 2 pon lepas je abes matrik..
tp ade jugak yang bertahan pas 2..
tp lame2 makin kurang2 kurang.....
pas 2 snyp..
silap aku jugak..
x contact ngn korang2 semua..
tp lam hati aku ttp ingt korang...
aku harap korang pon cam 2...
camne muke korang, name korang(sape yg x ingt name ni mmg nak kena lah ni)
w/pon kita dah x contact,
aku harap korang still lagi ingt kat aku..
cewah berlebeh2 plop suh ingt aku..
xpe sekali sekala nk wat request...
hehehehe..
pape pon kngn kite kat matrik
aku x kan lupa sampai bila2..
cam2 gaya perangai korang..
Kirul, Ran, Boy, Awe, Sena, Fara, Mira, Ana, Safa, Dayah, Kinah, Lina, Kak Faz, Nabila,Yana..
korang sihat2 kan semuanya..

muke2 innocent dak A2T6 tym duk matrik.. tym muda2.. umo baru 19 tahun..

p/s: law korang bace entry ni sila lah tgk balik muke2 kita tym duk matrik, muka2 muda lagi 2.. padahal nk suh korang ingat aku.. heehehe




Sunday, November 14, 2010

~Bila Berjauhan Dengan Kawan~

haha.. akhirnya
tercapai jugak niatku nk tulis entry sal kawan2 aku yg sorang ni.
ni aku tujukan khas untuk suzaitul adiwini.
lawa kan.. sape nk kenal pegi blog dia ni lolipop berpusing atau fb nya suzaitul adwini
syah gambar mu pon termasuk.. xpe lah femes sekali sekala kat blog aku.. hehehe

aku masih ingat masa kite mase mula2 aku jumpa mu, kat matrik kan..
aku ingt..
tym 2 kawan aku ajak men bola tampar..
aku pon pegi je lah..
lagipon mmg minat aku men bola tampar..
aku tgk mu men..
nak taw mula2 aku kate ape..
wah pandai giler dak ni men bola tampar..
2 je lah aku ingt memori kite kat matrik..
aku tahu mu mmg kenal aku..
aku kan femes kat matrik..
sape x kenal aku..
semua kenal kan.. hahaha
sedikit riak ye di situ..
tp xde niat pon..
sekadar gurau..
tp tym 2 kite x rapat agy...
tegur pon x penah..

sampai lah masuk upsi..
aku tgk, cam penah tgk dak ni..
selidik2 pnyer selidik..
la budak 1 matrik aku rupenya...
kite bertemu jodoh kembali..
sem 1- kite x brape kenal, juz kawan2 cam besa, tgur2 pon gitu je.. x de lah 1 geng agy kan..
sem 2- kite semakin rapat.. jadi rapat, stdy nk final exam pon same2.. tp xde lah rapat cam skrg..
sem 3- kite dah rapat kan.. memori aku xleh lupa, mu tahu kan aku xde rumet tym aku sem 3.. dekat2 exam mu jadi rumet aku, 1 minggu mu duk bilik aku minggu stdy week, kite stdy same2.. stdy same2 ngn naim, law naim xde sape nk bimbing kite sue, tulang belakang kite 2 sue.. hehehe.. macam2 kite wat tym 2, makan same2, tido same2 ye lah mu kan jadi rumet aku sekejap.. semua kite wat sama2 tym 2..aku suke sgt...
sem 4- bertambah2 erat.. hehehe.... kte jalani hidup cam besa, cam dulu2.. kite 1 group tuk budaya, jalan2 nek kete, tp mu x nek ngn aku.. mu nek ngn kete 1 agy, tp pas tu mu nek ngn aku, mcm ferari kan aku bawk bukan men aku nk elak lubang cam nk terbang je kete 2.... seb bek mu xde pape.. gagagaga..
sem 5- sem ni.... byk jugak menda mu wat kat aku.. xspecially bab2 makan.. aku bab2 makan ni aku suke.. mu masak tuk aku.. mmg aku terharu giler.. 2 lah cam mu kate kat aku ngn naim.. "aku ni dah cam mak mu 2 org je" aku terima ngn aty terbuke.. aku suke sgt2.. sem ni jugak kite byk gelak same2.. mu slalu wat sakit aty aku, tp aku balas balik..kite same2 balas.. tp mu jugak yg mng.. aku mmg xleh lawan ngn mu.. tp 2 lah yg wat kite makin rapat...

skrg ni mu xde...
bukan xde g mane..
mu balik umah
aku x balik agy,
still duk kat kolej agy..
tinggal aku ngn naim..
xde sape yg nak masak tuk aku..
xpe ary2 aku beli makanan kat azizan..
w/pon x same ngn mu masak..
mmg r x same...
tp mu masak sdp agy lah..
w/pon besa2 je..
sebab mu masak tuk aku ngn naim (padahal nak abeskan lauk mu, 2 yg panggil aku ngn naim)
hahaha, 
xpe aku x kisah..
janji mu masak..

aku harap persahabatan kite ni akan kekal sampai bila..
sampai aku ade anak..
sampai lah akhir nyawa aku...
harap kite kwan sampai bila2..
SAYANG KAMU DAN KAWAN2 AKU YANG LAIN JUGAK
AT08 AKAN AKU INGAT SAMPAI BILA2..

Thursday, November 11, 2010

~(Sambungan siri 1) BerKheMah Di DaLaM HuTaN~

back 2 the entry yg nak kena sambung 2..
kat mane ekk...
oo.... otw nk pegi kem...
kami nek jip..  mmg 1 pengalaman yang x bole dilupakan lah...
ni video tym kami nek jip 2...
bergegar2.. maklumlah jalan x rata..
dengan angin yang sepoi2 kena kat muka kami semua 2...
bes siot.....
video
terima kasih kepada sarni aka my rumet yang merakam video ni...ade gak kenangan.. ni bukti taw, x tipu pon..hihihi

kemudian kami pon sampai lah ke tempat kem 2.. 

betul2 tgh hutan ni.. seb bek lah xde pape yg terjadi kat aku.

selepas diberi taklimat serba sedikit, aku dengan xcited ingin memasang khemah tempat aku nak tido malam 2...hehehe,
mesti r xcited, khemah lah hutan beb..

sesi memasang khemah, rumetku=sarni n linda.. lam hutan pon ade rumet...

selepas siap memasang khemah.. makan2 lah dulu..
penat duk lam bas separuh hari ni.. huhu
ptg 2 jugak kami sediakan ayam tuk bbq pada malam tersebut...

sebelum memulakan aktiviti utama, (water confident)
abg2 hensem(hensem ke?) xpe lah bg jelah..
wat sesi pecahkan ais a.k.a ice breaking.. hihi
lawak siot...
banyak jugak lah kitaorg wat xtvt tym 2...

taklimat untuk xtvt ice breaking, pecahkan kepada 2 group..
aum n polina... pergh name group... lawak giler..

ni aku nk tunjuk video salah 1 xtvt yg kami wat..

video
 bes..... penuh dengan kegembiraan....

enjoy lah korang ye...
k setakat ni tuk entry kali ni..

to be continue..
reason: nk solat n then stdy.. (katenya)




Kaledar Di SeLuRuH IPTA di SeraGamkan

ni x taw lah betul ke tidak... tp aku rasenya betul lah kot..
aku dapat berita dr kwanku yg sbg sorng mmp di upsi di fbnya..
cuti disambung sampai 15 jan..
dan cuti akhir sem 2, ni mmg aku sgt terkejut... 4 MONTH..
weh ape ko nak wat 2 cuti lame 2...
x percaye ke ape aku cakap ni...
klik link ni.. KALENDAR IPTA DISERAGAMKAN atau laman web ni.. MPP UUM,
aku bagi 2 arah tujuan law korang x percaya...

x percaya lagi.. siap aku bg tgk agy ape yg kawan aku ckp ni..
sori jue, memfemeskan mu pnyer FB.. xpe kan sekali sekala..hihii

bagi aku ade pro dan kontra kementerian wat cdgn cam ni..
mungkin ni juz pandg aku lah..
mungkin nk selaraskan kalendar luar akademik luar negara, coz seingat aku, aku ade terbaca lam surat khabar, surat khabar pe ntah aku lupa, dia ckp nk selaraskan pngajian di malaysia ni ngn luar negara,
ok fine aku x kisah..
mungkin sng bg pelajar lepasan spm t nk smbg belajar kat luar negra..
tu yg pertama..
yg laen bgus lah cuti semua u adalah same,
t bole/senang lah law nk date ngn pacar dan cowok cewek n seangkatan dengannya 2 yg berlainan u..
maknenya senang lah kite, law kite nk jumpa kawan2 u yg x same nk wat renion kan..
bagus lah 2..
eratkan hubungan silaturahim....
lagi satu cuti selama 4 bulan 2 bole lah korang nak keje ke ape ke..
ade lah income masuk.. 
xde lah sia2 cuti 2..
ok 2 yg bgus lah..

ni part yg aku x suke..

1) k aku pratikal sem 7, 
n sem 7 thun  depan akan bermula bulan sept...
aku x ikut kalendar akademik yg dibgi ni law aku pratikal...
mestilah aku ikut kalendar sekolah kan..
maknanya aku akan praktikal sebelum bulan sept..
mungkin selepas cuti pertengahan tahun kat sekolah..
so, mungkin aku abes praktikal lam bulan 10 cam 2 lah..
dak2 ni tgh bljar aku pulak sibuk cuti kan..
so tym 2 aku bole keje lah kan..
n then aku masuk upsi, belajar tuk sem 8 lop. mungkin lam bulan 2 or 3 cam lah...
not sure yet...
so aku belajar lagi dalam 6 bulan..
then abes... tggu grad..
pas 2 baru posting law ade rezeki..
so brape lama aku terpaksa menunggu untuk menumpahkan ilmu yg aku pelajari semasa praktikal tu kat sekolah..
lame kan...
aku rase mungkin aku dah lupa..
org ckp, teori ngn praktikal ni laen..
yg 2 x dapat aku nk nafikan....
so camne ilmu yg aku dapt 2 nk dipraktikkan..
k fine, aku pk positif..
InsyaAllah aku leh wat..
sbg bakal sorg guru, 
xleh cpt mengelabah..
juz cdgn aku, praktikal 2 xyah lah wat sem 7, wat lah sem 8..
maknenya ade ilmu yg dipratikal kan dapt lah terus diaplikasikan..
xde lah kekok nk pegi mengajar balik kat sekolah t..
2) bagi pelajar yg duk sabah serawak yg dah beli tiket pegi n balik tuk cti sem ni, x ke rugi diaorg datg awal, sedangkan cuti masih ade lagi 2 minggu..
kat upsi kuliah start 3/1/2011
maknenya diorng kena tggu sampai 15/1 baru kuliah start.. kesian kan dak sabah serawak..
dak semenanjung ni xpe lah gak..
emm..

2 jelah yang dapat aku pikirkan skrg ni...
mate aku dah memanggil supaya tido ni..
n layan menda lain lop..

kawan2, same2 lah kite renungkan..
semua yg kerajaan wt ni ade pro n kon,
xleh nk kate ape...
dalam kite wat keputusan pon cam 2 gak..
ade pro n kon dia..
yg penting cara kite nak hadapinya 2..
selamat merenung..


*maklumat ni x tahu lagi betul ke x.. tp aku rase cam betul je.. kite tunggu dan lihat ye..




Wednesday, November 10, 2010

~BerKheMah Di DaLaM HuTaN~

Tarikh: 6 dan 7 nov 2010
Tempat: Kem Sungai Kekabu, Jelebu, Negeri Sembilan
Anjuran: MPP (Exco Sukan dan Exco Penerbitan)
Aktiviti Utama: water confident arus deras dan caving
Aktiviti Sampingan: Ice Breaking, bbq, dan Malam kebudayaan


wah seronok x terkira kerana kat upsi ni 1st aku aku dapat g camping..
kat nogori lagi 2.. mmg pnglaman yang x boleh lupa lah..
bukan senang nak dapat peluang macam ni.. jgn jeles ye bagi sesiapa yang x dapat pegi 2.. hehehe
perjalanan nak pegi sana amatlah lama.. sampai aku tertido lam bas.. huhu
tapi xpe lah peluang sekali skala..
lebuhraye-kepala x pening agy..
jalan biasa- kepala dah pening coz jalan cam ular.. sape2 yang x tahan mmg dah muntah kot.. aku raselah..aku pon nak muntah gak.. tp seb bek bole tahan agy... sampai lah jugak ke destinasi tp membuang sisa2 yang x sepatutnya..
dah sampai sane.. terus angkat barang

ni bila dah sampai kat destinasi, bas bole hantar sampai sni je, x leh masuk dalam hutan, mati ko bas nak masuk lam hutan, aku pon x sanggup, 2 dah menempah maut namenya 2..

n then kami pun tunggu lah jip tuk masuk kat dalam hutan 2,
ye lah x kan nk jalan kaki kot.. letih lah kami x sempat nk wat xtvt semua dan berbaring lesu x larat coz exercise jalan kaki, sape yg dah gemuk insyaAllah leh kurus...

menunggu di teratap yang indah.. ni kat umah mak Kenaboi Adventure Team
sambil2 snap gmbar

puas menunggu akhirnya jip yang ditunggu-tunggu akhirnya sampai jua tuk mengangkut kami masuk ke dalam hutan..

sempat lagi nak gmbar.. ni lah jip yang aku nek nak masuk lam hutan 2..

to be continue..
reason: nak study..