Thursday, November 11, 2010

~(Sambungan siri 1) BerKheMah Di DaLaM HuTaN~

back 2 the entry yg nak kena sambung 2..
kat mane ekk...
oo.... otw nk pegi kem...
kami nek jip..  mmg 1 pengalaman yang x bole dilupakan lah...
ni video tym kami nek jip 2...
bergegar2.. maklumlah jalan x rata..
dengan angin yang sepoi2 kena kat muka kami semua 2...
bes siot.....
video
terima kasih kepada sarni aka my rumet yang merakam video ni...ade gak kenangan.. ni bukti taw, x tipu pon..hihihi

kemudian kami pon sampai lah ke tempat kem 2.. 

betul2 tgh hutan ni.. seb bek lah xde pape yg terjadi kat aku.

selepas diberi taklimat serba sedikit, aku dengan xcited ingin memasang khemah tempat aku nak tido malam 2...hehehe,
mesti r xcited, khemah lah hutan beb..

sesi memasang khemah, rumetku=sarni n linda.. lam hutan pon ade rumet...

selepas siap memasang khemah.. makan2 lah dulu..
penat duk lam bas separuh hari ni.. huhu
ptg 2 jugak kami sediakan ayam tuk bbq pada malam tersebut...

sebelum memulakan aktiviti utama, (water confident)
abg2 hensem(hensem ke?) xpe lah bg jelah..
wat sesi pecahkan ais a.k.a ice breaking.. hihi
lawak siot...
banyak jugak lah kitaorg wat xtvt tym 2...

taklimat untuk xtvt ice breaking, pecahkan kepada 2 group..
aum n polina... pergh name group... lawak giler..

ni aku nk tunjuk video salah 1 xtvt yg kami wat..

video
 bes..... penuh dengan kegembiraan....

enjoy lah korang ye...
k setakat ni tuk entry kali ni..

to be continue..
reason: nk solat n then stdy.. (katenya)




Kaledar Di SeLuRuH IPTA di SeraGamkan

ni x taw lah betul ke tidak... tp aku rasenya betul lah kot..
aku dapat berita dr kwanku yg sbg sorng mmp di upsi di fbnya..
cuti disambung sampai 15 jan..
dan cuti akhir sem 2, ni mmg aku sgt terkejut... 4 MONTH..
weh ape ko nak wat 2 cuti lame 2...
x percaye ke ape aku cakap ni...
klik link ni.. KALENDAR IPTA DISERAGAMKAN atau laman web ni.. MPP UUM,
aku bagi 2 arah tujuan law korang x percaya...

x percaya lagi.. siap aku bg tgk agy ape yg kawan aku ckp ni..
sori jue, memfemeskan mu pnyer FB.. xpe kan sekali sekala..hihii

bagi aku ade pro dan kontra kementerian wat cdgn cam ni..
mungkin ni juz pandg aku lah..
mungkin nk selaraskan kalendar luar akademik luar negara, coz seingat aku, aku ade terbaca lam surat khabar, surat khabar pe ntah aku lupa, dia ckp nk selaraskan pngajian di malaysia ni ngn luar negara,
ok fine aku x kisah..
mungkin sng bg pelajar lepasan spm t nk smbg belajar kat luar negra..
tu yg pertama..
yg laen bgus lah cuti semua u adalah same,
t bole/senang lah law nk date ngn pacar dan cowok cewek n seangkatan dengannya 2 yg berlainan u..
maknenya senang lah kite, law kite nk jumpa kawan2 u yg x same nk wat renion kan..
bagus lah 2..
eratkan hubungan silaturahim....
lagi satu cuti selama 4 bulan 2 bole lah korang nak keje ke ape ke..
ade lah income masuk.. 
xde lah sia2 cuti 2..
ok 2 yg bgus lah..

ni part yg aku x suke..

1) k aku pratikal sem 7, 
n sem 7 thun  depan akan bermula bulan sept...
aku x ikut kalendar akademik yg dibgi ni law aku pratikal...
mestilah aku ikut kalendar sekolah kan..
maknanya aku akan praktikal sebelum bulan sept..
mungkin selepas cuti pertengahan tahun kat sekolah..
so, mungkin aku abes praktikal lam bulan 10 cam 2 lah..
dak2 ni tgh bljar aku pulak sibuk cuti kan..
so tym 2 aku bole keje lah kan..
n then aku masuk upsi, belajar tuk sem 8 lop. mungkin lam bulan 2 or 3 cam lah...
not sure yet...
so aku belajar lagi dalam 6 bulan..
then abes... tggu grad..
pas 2 baru posting law ade rezeki..
so brape lama aku terpaksa menunggu untuk menumpahkan ilmu yg aku pelajari semasa praktikal tu kat sekolah..
lame kan...
aku rase mungkin aku dah lupa..
org ckp, teori ngn praktikal ni laen..
yg 2 x dapat aku nk nafikan....
so camne ilmu yg aku dapt 2 nk dipraktikkan..
k fine, aku pk positif..
InsyaAllah aku leh wat..
sbg bakal sorg guru, 
xleh cpt mengelabah..
juz cdgn aku, praktikal 2 xyah lah wat sem 7, wat lah sem 8..
maknenya ade ilmu yg dipratikal kan dapt lah terus diaplikasikan..
xde lah kekok nk pegi mengajar balik kat sekolah t..
2) bagi pelajar yg duk sabah serawak yg dah beli tiket pegi n balik tuk cti sem ni, x ke rugi diaorg datg awal, sedangkan cuti masih ade lagi 2 minggu..
kat upsi kuliah start 3/1/2011
maknenya diorng kena tggu sampai 15/1 baru kuliah start.. kesian kan dak sabah serawak..
dak semenanjung ni xpe lah gak..
emm..

2 jelah yang dapat aku pikirkan skrg ni...
mate aku dah memanggil supaya tido ni..
n layan menda lain lop..

kawan2, same2 lah kite renungkan..
semua yg kerajaan wt ni ade pro n kon,
xleh nk kate ape...
dalam kite wat keputusan pon cam 2 gak..
ade pro n kon dia..
yg penting cara kite nak hadapinya 2..
selamat merenung..


*maklumat ni x tahu lagi betul ke x.. tp aku rase cam betul je.. kite tunggu dan lihat ye..