Sunday, September 13, 2015

dugaan...pilihan... hati

dugaan...
ye dugaan.. 
mmg bnyk.. 
baru langkah pertama untuk ke next stage... 
dugaan....
siapa sangka...
aku anggap ini ujian..
tapi bukan semua org yg mampu untuk hadapi ni semua..
aku harap pertahanan aku tidak goyah..
semua yg terjadi bukan kehendak diri kita..

pilihan..
ye pilihan....
buatlah pilihan terbaik..
istiqarah lah... jgn putus asa..

hati. ..
ye.. hati...
hati aku.. siapa nk tlg jage..
macam2 andaian dibuat...
tanpa memikirkan hati org lain..
terima kasih kerana mengambil berat tentang diri ini..terima kasih..
kerana ingin membantu aku dalam membuat pilihan

dugaan, pilihan, hati..
dalam menghadapi dugaan ini aku..org terdekat ngn aku ingin aku membuat pilihan sekali lagi...
aku tak tahu nk buat pilihan..
hati aku siapa nk jage..
jika aku jage hati aku..
macam mane ngn hati dia...

harap semua urusan ini dipermudahkan..
dan menerima qada dan qadar Allah..

inilah dinamakan ujian...dan harap aku bole tempuhi dengan sebaik2 nya

Sunday, October 21, 2012

Kamu, ye kamu

update.. ye lama ak x update
skrg ak bizi ngn life ak..
life.. normal.. macam org laen..
but this weekend..
special...meaningful..enjoy..
cannot forget...yes.. kamu.. ye kamu..
thanks for coming...
yess... from bottom my heart...
i will.. still love you...


Wednesday, September 19, 2012

~Perubahan~



perubahan itu wujud
bad or good
accept it


~life~


hidup kadang-kadang bahagia
kadang-kadang derita
hidup selagi boleh
bila sudah di tarik nikmat itu
hilanglah semuanya
|
|
|
|
|
|
|
V
maafkan orang disekeliling kamu

Monday, August 6, 2012

kematian itu pasti

ramai orang takut mati..
tapi mati itu pasti...
takut kerana kurang persediaan...
kurang persediaan dari bekalan hidup
cukupkah amalan yang kita lakukan..
apakah persediaan kita??
aku....
bersediakah aku....
amalanku... cukupkah menampung ku di sana kelak..
semuanya berputar...
manusia merasakan bekalan dirinya masih tidak mencukupi..
tapi apakah usaha mereka..
masih lagi lalai...
masih lagi alpa..
masih lagi tiada keraguan..
manusia...
susah sangat ke mencari bekalan..
ikhlas....
sabar...
dalam sedar tidak sedar..
setiap perjalanan kehidupan kita, kita mempunyai bekalan..
Allah bagi peluang tersebut..
adakah kita mengutipnya..
setiap perilaku kita merupakan bekalan kita..
tidak susah tapi tidak juga mudah..
manusia...
jalani kehidupan dengan sebaiknya...



aku teringat kisah ketika baginda wafat..
malaikat izrail datang mengambil nyawa baginda..
berpeluh baginda ketika malaikat izrail mencabut nyawa baginda..
betapa sakitnya sakaratulmaut..
walaupun disaat2 kewafatan baginda..
baginda masih lagi memikirkan umatnya..
"YA ALLAH, DAHSYAT MAUT INI, TIMPAKAN SAJA SEMUANYA KEPADAKU, JANGAN KEPADA UMATKU"
lihat betapa cintanya baginda terhadap umatnya..
adakah kita kasih, sayang terhadap baginda..
dalam bacaan solat kita selalu menyebut nama baginda..
namun adakah kita hayatinya..

 "ikhlaskan menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. bila-bila masa ia akan pecah. kegagalan dalam kemulian lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan"

Sunday, August 5, 2012

oh timeline


Dulu FB ak cam ni...


|
|
|
|
|
|
|
V
Sekarang da jadi cam ni....


harap bersabar dengan perubahan ini...

Monday, July 30, 2012

~ThE iDeA~

have you, when you alone and suddenly came the idea that you never thought..
have you????
yess.. i have..
frequently happen to me.. and after i have that idea,i want to share that idea with my cyber friend..
unfortunately i forgot...
many times...

just now, im forget what i want to write..
is it a symptom of temporary memory loss????

lame aku biarkan laptop ni ON.. nape
tetiba idea aku nak menulis hilang..
kosong... kelaut..
(sambil2 bace paper dulu-SINAR HARIAN)
fikir balik idea apa yang terlintas sebelum aku nak kongsi dengan kawan-kawan siber aku ni..

ok lah salah satu, baru teringat tapi bukan sepenuhnya lagi..
the idea about life...
ok...
mimpi dalam mimpi dalam mimpi..
seperti cerita insertion, bed time story..
dimana plot dalam citer adalah menceritakan hal-hal yang mempunyai kaitan dengan mimpi.
MIMPI>>>DREAM
kita semua ada mimpi, ada yang mimpi indah2, ada yang mimpi seram, ada yang mimpi lucu, ada yang mimpi ntah pape.
kita ingat ke camne permulaan mimpi 2.. xkan tetiba je kita muncul lam mimpi..
apa signifikannya mimpi ni..
"unbelievable, cam mimpi.."
"kan senang law masalah tu cam mimpi.."

kehidupan sebenarnya adalah satu pentas dimana jalan ceritanya di bawa oleh pelakon-pelakon yang menjayakan watak tersebut.
saya tinggalkan pembaca dengan satu soalan..

"pernahkah terfikir bahawa sekarang sebenarnya kita sedang bermimpi??"

ok hari nie sebenarnya kena g sambung ubat..
terasa kemalasan nak drive..
esok saje lah labu..
masih adakah ramadhan yang akan datang untuk aku...
ermmmmmm...





Saturday, July 28, 2012

~HuJaN~

bila aku sudah tiada
simpan semua lagu ku
jangan ditangisi selalu
mungkin itu sementara
bila jumpa penggantiku
jangan dilupakan aku...

ok sebenarnya aku bukan nak tulis sal kumpulan hujan 2..
lagu di atas 2 sebenarnya sebagai set induksi (cam step2 nk mengajar lop ada set induksi..xpe aplikasikan sebelum ak jadi seorang guru yang betul)
ak nak citer sal hujan..
kenapa hujan boleh terjadi..

mengikut dari perspektif sains,
hujan terjadi ekoran daripada panasnya sinaran matahari yang memancar ke permukaan air laut, sungai, tasik dan sebagainya. ekoran tersebut menyebabkan air menjadi panas dan mengeluarkan wap, wap-wap ini akan naik keatas. lama-kelamaan wap-wap tersebut akan menjadi semakin sejuk dan akhirnya menjadi ais lalu membentuk kepulan-kepulan ais yang dilihat sebagai awan. apabila saiz awan tersebut menjadi semakin besar dan berat, kepulan-kepulan ais tersebut akan jatuh semula ke bumi menjadi butiran-butiran kecil dan akhirnya menjadi cair. dari situlah terjadinya hujan..


:::: maklumat ni ak google je,aku pon dah lupa sebenarnya.. law x silap kejadian hujan ni belajar time sekolah rendah agy.. imagine da brape lame ak tinggal ::::

tp pernah tak kita terpikir, betapa besarnya kuasa Allah yang menciptakan hujan ni..
bila keadaan yang teramat panas, kemudian Allah turunkan hujan, sebab itu lah hujan itu satu rahmat..dan doa ketika hujan adalah makbul, betul atau tidak, {الله أعلم}  ramai orang mengeluh bila hujan..
"alamak habislah program ak ary ni" kdg2 kite terfikir x, semua kejadian 2 ada hikmahnya..ada tp kita akan mengeluh dulu baru kita fikir, ooo.. mungkin ada hikmahnya 2.. IKHLASKAH KITA SEBENARNYA..
renung-renungkan...

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung 

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku


taw ke lirik lagu pe ni..
ni lah lirik lagu yang paling meletup ketika aaron aziz berlakon dalam citer ombak rindu..
hehehe...

: : : : The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched.They must be felt with the heart : : : :


Thursday, July 19, 2012

testing..

ok ary ni ak start guna design baru.. 
yg ni ak amek contoh direct dr blogspot.. hahaha.. 
malas da nk wat design cantik2..
tp ak xtaw jadi ke x design ni..
1st aku gune cam x brape nk jadi..
sebab ak tgk post2 ak dulu cam bole bace sekerat je.. x penuh..
ak pon heran.. so 2 yg ak try post ni..
kot2 jadi..
tapi xtaw lah jadi ke x...
harap2 jadi..
kot2 magic...
bila ak publish kan post ni...
post2 ak yg laen menjadi...
mudah2an...
cool jugak guna design blogger yg baru ni...