Monday, May 21, 2012

Kenapa bila sedih ramai yang dengar lagu sedih??? kenapa???

ok... perasan tak title yang aku tulis tu, kalau korang perasan aku tulis "kenapa???" ayat last sekali.. mestilah korang perasan, tu tandanya korang masih tak buta...
 sebenarnya aku terfikir menda ni..bukan nak bagi jawapan.. hehehehe
terdapat satu quote yang terlintas dalam fikiran aku..
"jika ingin kurangkan kesedihan, lebih baik mendengar perkara-perkara yang happy daripada mendengar perkara yang sedih"
ok kat sini maksud aku bukan berita-berita yang kita dengar.. tp melalui penghayatan lagu..
betul atau tidak apabila seseorang itu berada dalam kesedihan, mereka lebih bercenderung untuk mendengar lagu-lagu yang sedih ataupun lirik yang sedih dan muzik yang mendayu-dayu.. kalau korang buat camtu tak ke korang akan rase bertambah sedih..
yess i know, kadang-kadang saje nak tenangkan hati, nak layan perasaan..
tapi jika korang makin layan, tak ke sedih tu akan semakin menjadi-jadi..
think about it..
tapi ini just pandangan aku..
lain orang lain caranya dia nak menghadapi kesedihan 2..
dan aku pernah terbaca satu buku  ni..
tapi aku lupa penulis dia, ada buku dia.. ada dalam kereta, malas nak ambil malam-malam camni bila dah berada dalam bilik..
ayat dia lebih kurang camni lah
"jangan pernah takut menghadapi kesedihan, bila orang bercerita mengenai perasaan sedih, ya saya pernah merasa perasaan itu"
lebih kurang lah ayat dia..
.. lupa buku ini yang satu lagi, yang ada dengan kawan aku, yang aku cerita lain punya..
bila kita dah rasa perasaan itu, kita boleh survive bila terkena untuk kali yang seterusnya..

nak bagi nasihat tuk aku especially dan juga untuk pembaca-pembaca aku yang amat setia membaca..hehehehe
kalau sedih, better kita dengar lagu yang happy, melodi yang happy.. walaupun tak tahu lirik pon takpe..
ni salah satu lagu yang buat aku happy bila aku tengah sedih.. aku tak faham pon maksud dia.. tapi bila dengar, aku tak fikir pasal sedih tu.. dan buat aku berfikir positif...


| it's okay we can't be together and you are not mine. But at least i can still be your friend who always be there for you |


p/s: bukan hanya dengan mendengar lagu kesedihan itu akan berkurang, tapi sentiasa lah berdoa supaya kita memiliki hati yang tenang dalam menempuh berbagai macam dugaan..

1 comment:

Ct R Miena said...

heheheh kita xyah sedih2 laa.. jom kita bergembira jom.. ada byk cara nk bergembira.. perasaan kita adalah pilihan kita.. jadi pilihlah untuk gembira... yeeeehaaaaaa..